Nincs még egy izomcsoport, ami olyan mértékben összekapcsolódott volna a fittséggel, a sportos külsővel és az esztétikummal, mint a hasizom – alias „kockahas”.

Ha egy férfinak vékony a karja, de mellette kockás a hasa – egyből mindenki sportosnak és edzettnek tartja, míg a fordítottja nem feltétlenül igaz. Lehet nagy karod, ha közben van egy kis pocak, már nem egyértelmű, hogy mennyire vagy sportos.

Unalomig ismert a következő mondat: „Mindenkinek kockahasa van!”, DE a zsírréteg vastagsága és az izom vastagsága, mely a barázdák mélységét adja, egyénenként eltér.

A has (abdomen) az ember törzsének középső, a bordaív és a medencecsont felső széle közötti része.
A hasfalat elöl és oldalt hasizmok s kötőszövetes rendszerük határolják. A hasfal rétegei: a bőr és a bőralatti kötőszövet, az izmok felületes kötőszövetes lemeze, a hasizmok, egy belső kötőszövetes lemez és a hashártya. A hasüreg olyan fontos szerveket tartalmaz, amelyek normál vagy kóros állapotáról a hasfalon keresztül főleg tapintással, de kopogtatással és „hallgatózással” is lehet tájékozódni. A hasfal szerkezetének ismerete ezt könnyíti meg.

A hasizmok legfontosabb feladatai közé tartozik a hasüreg lezárása és a hasüregi szervek védelme. Változatos irányú lefutásuk miatt a test számos mozgásában részt vesznek. Tónusukkal hozzájárulnak a hasüregi nyomás fenntartásához. Normál működésük fontos szerepet játszik a kilégzésben.

A hasizomzat a hasüreget körülölelő izmok összessége, amelyek három rétegben helyezkednek el. Elöl a szegycsont és bordák határán eredő és a szeméremcsonton tapadó, függőleges rostlefutású izom, az egyenes hasizom található. Felületes rétegben helyezkedik el, és a has jól ismert „kockás” mintázatát adja. Működése során a gerincoszlopban hoz létre mozgást, a törzs előre és oldalra történő hajlítása során dolgozik. Szintén felületesen, de a has oldalsó területén található a külső ferde hasizom. Az alsó bordákon ered, és a csípőlapáton tapad. Összehúzódása során a törzs oldalirányú hajlításában és a fordításában játszik szerepet.

A következő réteg izma a belső ferde hasizom. Hasonlóan a külsőhöz, a törzsfordításban és oldalra történő hajlításában szerepel. A két ferde hasizom egymást keresztező rostlefutású.

A legmélyebb rétegben a haránthasizom található. Összehúzódásával a hasűri nyomást fokozza (ld. a „hasprés” gyakorlata), a szervek rögzítését eredményezi, illetve a törzs stabilitását növeli, valamint a testtartás megőrzésében segít.

A hasizmok fejlettsége elsősorban nem esztétikai kérdés, hanem a jól működő, erős test alapja. Erős hasizmok nélkül szinte minden mozgásforma rossz hatásfokkal végezhető csak.

Érdemes tisztázni már az elején (bár az emberek nagy része bizonyára tudja), hogy a hasizmunk formája alapvetően olyan, amilyen. Nem attól lesznek rajta kockák, hogy többet edzünk rá – igaz, a kockák és a hasizom maga képes megvastagodni, ezáltal látványosabbá válni. Viszont a legvékonyabb, legkevésbé edzett, vagy épp legkövérebb embernek is ott vannak a kockái, csak ugye egy jó adag zsír alá el vannak dugva, finoman szólva „fedett”. Ebből következően nem a „több hasazás” lesz a megoldás a kockahas eléréséhez. A kockákat láthatóvá kell tenni, ergo el kell tüntetni a fölösleges zsírréteget.

A másik, amit jellemzően inkább a hölgyek hangsúlyoznak, a „lapos has”. Nos, a lapos has elsősorban genetikai adottság, másodsorban annak az eredménye, hogy az ember leadja a fölösleges zsírmennyiséget, amit esetleg deréktájban magán hordoz.

A zsírszövetnek 2 típusa van: bőr alatti (subcutan) és zsigeri (visceralis). A hasunkon a bőr alatti zsírszövet az, ami a kockákat takarja, a visceralis pedig az, ami kinyomja a hasfalat és emiatt nem lapos a hasunk. Ez utóbbi, az úgynevezett zsigeri hasi zsír egészségügyi kockázatot hordoz, hiszen elősegíti a magas vérnyomást, a 2-es típusú cukorbetegséget, a lipid anyagcsere zavarait vagy akár a szívrohamot is. Mind a két esetben a megoldás a zsírtól való megszabadulás.

Tévhit tehát, hogy csupán a hasizom edzésétől lesz lapos a hasad. Ennél sokkal összetettebb a dolog, és túlmutat az edzéseken is. A legfontosabb mindig az étkezés!

A táplálkozásod alapvetően befolyásolja a kinézetedet.

Ahogy már számos helyen leírták, nagyjából 70%-ban múlik a külsőnk a bevitt ételek mennyiségén és minőségén. A kockás has attól kockás, hogy nem fedi zsírréteg. Ahhoz, hogy ezt elérd, diétás étrendet kell követned, amivel lepucolod a hasizmokat fedő zsírt. A magas fehérje tartalmú étrend pedig segít a fogyásban és a diéta alatt megtartani a nehezen megszerzett izomzatot.

Tartózkodj továbbá minden egészségtelen (rossz minőségű) ételtől, főleg azoktól, amelyek magas zsír- és/vagy szénhidráttartalommal rendelkeznek. Ezek vizet kötnek meg és a zsírpárnákat gyarapítják!

Az optimális folyadékfogyasztás alapvető feltétele a zsírégetésnek. Ahhoz, hogy felpörgesd az anyagcserédet, napi szinten legalább 3-4 liter vizet célszerű elfogyasztani. Minél kevesebb vizet iszol, annál lassabb lesz az anyagcseréd, és fordítva.

A hasizom edzésénél pedig ezekre figyelj!

Ne végezd mindig ugyanazokat a hasizom gyakorlatokat. Lehetőleg edzésről edzésre változtass valamit, például a terhelést és/vagy az ismétlésszámokat. Próbáld minden edzésen megdolgoztatni a hasizmokat minden oldalról. A felső részt, az alsó részt és az oldalsó hasizmokat se felejtsd ki!

A megfelelő kardió edzés segít a zsír leadásában, a súlyzós edzések pedig megfelelő táplálkozás mellett az izom építését szolgálják. A kettő kombinációja pedig segíteni fog a szálkás izomtömeg kialakításában!

A felfüggesztéses eszközök, mint a TRX vagy Gflex, használata során a törzsizmok folyamatosan mozgásban vannak és segítségükkel speciálisan a hasizmokra is különösen hatékony gyakorlatok végezhetőek.

A generalizált (általános) fájdalom számos betegség kísérő tünete lehet, melyek közül a leggyakoribb az emésztési zavar. Lokalizált (helyi) fájdalom esetén, amint azt a neve is jelzi, a fájdalom általában súlyosabb probléma tünete. A vakbélgyulladás például kezdődhet általános fájdalommal, amely később a has egy bizonyos területére korlátozódik. Az epehólyag- vagy gyomorfekély-betegség gyakran kezdődik a has egy bizonyos területének fájdalmával.

A görcsök nagyon kellemetlen érzést válthatnak ki, bár általában nem súlyosak, ha azokat a bélrendszeren áthaladó gázok vagy széklet okozzák. Sok nő érez görcsös fájdalmat a menstruációs ciklus ideje alatt.
Előfordulnak sérülés okozta fájdalmak, illetve számos orvosság is okozhat hasi fájdalmat. Nem ritkán pszichés eredetű, pl. a vizsgától való félelem esetében.

Olvasni olyan problémáról is, mint „szétnyílt hasizom”. Vajon kiket érint, és mit is jelent pontosan?
Ez a fogalom az egyenes hasizom rostjainak hosszanti irányú szétválását jelenti. Ilyenkor a két izomszövet közötti “hártya” (a Linea Alba) megnyúlik, azaz nem tartja össze a két eltávolodott részt.

Ez a jelenség a szülés után lévő nők egy részét érinti, tehát gyakran tapintható kisebb (1–1,5 ujjnyi) rés. Probléma csak akkor van, ha ez az eltávolodás nagyobb, mint 2-2,5 ujjnyi. Ez már úgynevezett patológiás szétnyílásnak számít és foglalkozni kell vele, hiszen számos egészségügyi elváltozást okozhat. Ha tapintható a rés, akkor ehhez értő szakembert kell felkeresni, aki vizsgálat után segít tanácsot adni a regenerációhoz. Rendszeres és célzott tornával már szép eredményeket lehet elérni.

Fontos, hogy az a személy, aki belekezd egy regenerációba, tisztába legyen azzal, hogy a cél elérése érdekében kitartónak és motiváltnak kell lenni. Hiszen a tét nem csak az esztétika, hanem egészségügyi kockázatot is jelent az, ha nem visz végig egy számára kijelölt programot. Ennek ismertetése és a motivációs eszköz megkeresése az ebben kompetens szakember feladata.

A televízióban, interneten sok helyen láthatsz speciális eszközöket, amelyekkel a hasizmokat formálják a modellek. Ez ne tévesszen meg, nem csak ezek alkalmasak a hasizom formálásában. A saját testsúlyod bőven elég eszköz ehhez, rengeteg gyakorlatot el tudsz végezni eszközök nélkül is.

Alapszabályként fogalmazzák meg a szakemberek, hogy minél nagyobb a derékbőséged, annál nagyobb az egészségügyi kockázatod.

Érdemes odafigyelni a testsúlyra, a mozgásra, a sportra és nem utolsósorban a táplálkozásra. Váljon az életed részévé az egészségtudatosság, hosszú távon meghálálja a szervezeted!


Forrás:

https://hu.wikipedia.org/wiki/Has, Forrás: https://www.vitalitas-magazin.hu/eletmod/lapos-has, https://www.myprotein.hu/blog/edzes/hasizom-gyakorlat-edzes-es-ami-mogotte-van https://www.fitforfun.de/workout/bauchweg/bauch-weg-die-neue-wunderformel https://protein4u.hu/blog/hasizom-edzese-otthon Dr. Osváth Péter: Sportélettan – Sportegészségtan https://biotechusa.hu/your-body/elaruljuk-a-lapos-has-titkat/ https://www.myprotein.hu/blog/taplalkozas https://shopbuilder.hu/a-hasizom-nyujtasa
https://www.webbeteg.hu/cikkek/haspuffadas/8729/hasi-fajdalom-mi-lehet-az-oka https://biotechusa.hu/szakerto-valaszol/szules-utan-a-szetnyilt-hasizom

Fotó: shutterstock.com, unsplash.com, https://mobilephysiotherapyclinic.in/abdominal-muscle-detail-and-exercise, http://www.nappy.es/bebes/recuperacion-parto/tripa-embarazo,

Kategória: Anatómia